Optimizarea brutăriei nu privește doar costurile și timpul dedicat producției, ci și îmbunătățirea calității produselor finale.
În prezent, atenția acordată de populație sănătății și, implicit calității alimentelor este în continuă creștere, iar cerințele și așteptările clienților de la produsele de panificație și patiserie au evoluat semnificativ. Consumatorii caută acum produse care să fie nu doar gustoase, ci și să fie realizate din ingrediente naturale, fără aditivi sau conservanți.
De asemenea, există o preferință tot mai mare pentru opțiuni sănătoase, cum ar fi pâinile integrale, produsele fără gluten și cele cu ingrediente organice. Clienții adesea își doresc transparență în privința procesului de producție și a ingredientelor folosite, dorind să știe exact ce consumă.
Aspectul estetic joacă, de asemenea, un rol important, consumatorii fiind atrași de produsele care nu doar au un gust bun, ci și un aspect atrăgător.
În acest context, industria panificației este într-o continuă schimbare, iar pentru brutării, menținerea competitivității și îmbunătățirea eficienței operațiunilor devin provocări esențiale.
Mai jos, listăm o serie de arii de optimizare și propuneri de măsuri care pot îmbunătății activitatea de zi cu zi a oricărei brutării.
Gama de produse
Conceptul - deși poate părea banal, definirea unui concept clar și distinctiv pentru brutărie este esențial o afacere de succes. Este modul în care te poți diferenția de competitori, dar și punctul de start in definirea rețetelor, alegerea ingredientelor, etc. Începe de la identificarea clienților țintă ( persoane care lucrează și sunt in căutarea unui mic dejun rapid, familii care caută torturi aniversare, persoane în căutarea unor preparate deosebite etc.) Apoi, determină propunerea de vânzare care determină unicitatea brutăriei (ex: rețetă unică, produse cu ingrediente deosebite etc.)
Introducerea de produse noi - pentru mentinerea fidelității clienților și pentru atragerea de clienți noi, este important să diversifici gama de produse, dar și să introduci produse noi spre vânzare. Studiile arată ca 66% dintre consumatori doresc să încerce arome noi și nu doresc să mănânce același lucru ca și săptămânile trecute.
Accesează link-ul pentru inspirație https://www.bongard.fr/en/paneotrad-evo-recipes/
Calitatea produselor
Controlul calității- implementează standardul HACCP și protocoale stricte de igienă (igienizarea regulată a echipamentelor și a facilității de producție, norme de igienă în rândul angajaților etc.) Achiziționează ingrediente de calitate de la furnizori de încredere și asigură condiții adecvate de depozitare pentru a preveni contaminarea sau deteriorarea acestora.
Calitatea ingredientelor - pentru a avea succes, o brutărie trebuie să aibă calitatea produselor constantă. Acest lucru depinde de calitatea ingredientelor utilizate și de calitatea constantă a procesului de producție. Așadar, nu alege ingrediente sau echipamente exclusiv pe criteriul prețului, deoarece de ele depinde afacerea ta.
Optimizarea stocurilor - este obligatorie existența unui rețetar, iar procesul de planificare și comanda este esențial pentru a evita rupturile de stoc și pierderile. Ia în considerare investiția într-un software care să te ajute sa gestionezi stocurile.
Eficientizarea costurilor
Controlul costurilor - obiectivul tău trebuie să fie să balansezi eficient costurile cu nivelul calității produselor, care ar trebui să fie unul ridicat și constant. Așadar, identifică surse de aprovizionare sustenabile și calitative. Înregistrează vânzarile și corelează-le cu costurile și profitul obținut. De asemenea, gestionarea corectă a plăților și încasărilor joacă un rol important în bunul mers al afacerii tale.
Optimizarea prețurilor de vânzare - ține cont de conceptul brutăriei tale și de poziționarea pe piață. Stabilește prețurile tinând cont de costuri, marja profitului dorită și de competiție, însă, nu uita - cu cât brutăria ta are mai mulți diferențiatori ( produse inovative, ambient deosebit, concept unic etc.), cu atât câștigi flexibilitate în stabilirea unor prețuri de vânzare pe care, deși ridicate, clienții vor fi dispuși să le plătească.
Eficiență energetică - poți afla mai multe aici: https://www.dacica-grup.ro/post/solu%C8%9Bii-pentru-optimizarea-consumului-de-energie-%C3%AEn-panifica%C8%9Bie
Optiuni de finanțare și leasing - ia în calcul accesarea programelor de finanțare, dar și optiunile propuse de bănci sau furnizori de leasing. Leasin-ul este o opțiune flexibilă pentru a îți echipa brutăria cu utilaje performante, fără a fi nevoit sa utilizezi cash-ul propriu.
Optimizarea producției
Instruirea personalului - nu toată lumea este potrivită pentru brutăria ta. Caută persoane cu experiență și nu te aștepta să fie competente în orice aspect al brutăriei. Investește în instruirea personalului, nu uita că nu doar brutarii fac diferența, ci și vânzatorii și ambianța din brutărie.
Eficientizarea proceselor - managementul timpului, luând în considerare timpii de producție si obieciurile de cumpărare ale clienților, duce la creșterea vânzărilor și minimizarea pierderilor generate de produse nevândute. Automatizarea proceselor cu ajutorul echipamentelor folosite minimizează erorile umane și asigură predictibilitate în producție.
Utilizarea de echipamente performante - achiziționarea de echipamente și ustensile de calitate și fiabile este una dintre cele mai importante decizii pentru brutăria ta. La achiziție, ține cont de capacitatea de producție la care aspiri pe termen mediu și lung și verifică ca spațiul de producție, instalațiile de apă si cele electrice sunt corect dimensionate. Cercetează piața și identifică utilaje inovative care îți permit sa optimizezi producția, utilizarea spațiului și, implicit costurile.
Echipamentele de panificație Bongard contribuie la obiectivul tău de a avea o brutărie eficientă, prin calitate, fiabilitate, inovație și suport continuu acordat de Dacica - de la identificarea utilajelor potrivite, până la punere în functiune, asigurarea rapidă a pieselor de schimb și a mentenanței.
Un exemplu de echipament inovativ este Paneotrad EvO® care înglobează funcționalitățile unui divizor, formator și unitate de conservare, eliberând timp și spațiu de lucru în brutărie.
Comentários